Feminisme en de Stripwereld: Een Introductie

De woorden ‘seksisme’ en ‘comics’ heb je vast wel eens in dezelfde zin gehoord. Ook op Disney, met name de prinsessen films, is vaak kritiek te horen. Maar hoe seksistisch zijn de comics en Disney nu eigenlijk? En wordt de stripwereld feministischer? Op dit blog ga ik uitzoeken hoe seksistisch of juist feministisch Marvel, DC Comics en Disney zijn.

Wat is feminisme?

Over wat feminisme nu inhoudt zijn de meningen nog wel eens verdeeld, dus wat is feminisme nu eigenlijk? De Van Dale vat het kort maar krachtig samen: ‘het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en mannen’. Dit betekent dus niet dat feminisme een ‘anti-mannen’ stroming is, integendeel.

Hoe zou feminisme zich moeten uiten in de stripwereld?

Er wordt vaak gedacht dat de stripwereld – en dan heb ik het nu niet over Disney, maar Marvel en DC Comics – een ‘mannenwereld’ is, maar wanneer je rondloopt op bijvoorbeeld Comic Con, zie je ook heel veel vrouwen verkleed als superhelden en tussen de stripboeken rondneuzen. En uit een onderzoek uit 2014 blijkt dat bijna de helft van de stripboeken fans in Amerika vrouw is. Het beeld van vrouwen die totaal niet geïnteresseerd zijn in stripboeken klopt dus niet.

Feminisme in de strips van Marvel en DC Comics zou zich moeten uiten zowel achter als voor de schermen. Dit houdt in dat er meer vrouwelijke personages in de strips moeten verschijnen. In 2014 bestond bij Marvel 31 procent van de meest populaire personages uit vrouwen; bij DC Comics was dit 29 procent. Daarnaast is het ook belangrijk dat deze personages afgebeeld en geschreven worden als mensen en niet als lustobjecten, en dat ze hun eigen verhaallijnen hebben. En dus ook achter de schermen moeten meer vrouwen aan het werk. In maart dit jaar was 18.8 procent van de tekenaars en schrijvers bij Marvel vrouw; bij DC Comics was dit 13.3 procent, en dat terwijl bijna de helft van de fans dus vrouw is.

Vrouwelijke superhelden krijgen wel steeds meer aandacht: Supergirl, Jessica Jones en Agent Carter bijvoorbeeld zijn zeer populaire series en volgend jaar krijgt Wonder Woman dan eindelijk haar eigen film, maar vergeleken met de velen films die hun mannelijke collega’s hebben lopen de vrouwen toch achter.

En hoe zit het met Disney?

De oudere Disney films kunnen weliswaar als seksistisch beschouwd worden – Sneeuwwitje en Assepoester zijn zeer passief en hun ‘happy ending’ is het trouwen met een prins, maar hier zal ik in een toekomstige post nog op terugkomen. Het feit dat Doornroosje slechts achttien zinnen spreekt in haar eigen film is natuurlijk wel apart, en uit een recent onderzoek blijkt nu dat in zelfs in de recentere prinsessen films waarin vrouwen de hoofdrol spelen en die toch als feministischer beschouwd worden, mannen toch meer dialoog hebben.

Er zijn zeker redenen om Disney seksistisch te noemen, waar ik in toekomstige posts zeker op terug zal komen, maar ik denk dat je ze in zekere zin ook feministisch kan noemen, zelfs de wat oudere Disney films.

Advertisements

One thought on “Feminisme en de Stripwereld: Een Introductie

Laat een reactie achter

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s