Hoe ervaren de fans de stripwereld?

Er zijn veel artikelen te vinden over seksisme in de stripwereld, maar wat vinden de fans nu eigenlijk? Ik zocht het uit.

De enquête die ik heb afgenomen was anoniem en de meeste van de ondervraagden (79 procent) zagen zichzelf als feminist.

Vind je de stripwereld seksistisch?

meta-chart

Volgens de ondervraagden wordt er te veel gefocust op de mannelijke superhelden; worden de vrouwen neergezet als seksobjecten (‘Je ziet Spiderman niet rondrennen in booty shorts en een klein bikini topje’); moeten de vrouwen vaak gered worden door de mannelijke superhelden; hebben de vrouwen vaak een stereotypische rol; en in Disney zijn de vrouwen niet ‘sterk’ en ‘krachtig’ en zijn de mannen ‘zwak’ en ‘niet mannelijk’ als ze niet sterk en gespierd zijn.

Sommigen vonden wel dat de vrouwen ook neergezet worden als sterk en onafhankelijk, hoewel ook zij het eens waren dat ze tegelijkertijd als sekssymbool worden neergezet. Een ander had er eigenlijk nooit over nagedacht.

Denk je dat de stripwereld feministischer wordt?

meta-chart-2

De meeste van de ondervraagden vonden inderdaad dat de stripwereld feministischer wordt. De stereotypen worden doorbroken; de prinses hoeft niet meer gered te worden door de prins; er worden meer feministische strips zoals Ms. Marvel gepubliceerd; en er zijn steeds meer vrouwelijke superhelden die hun eigen tv serie of film krijgen, zoals Wonder Woman, Agent Carter en Supergirl.

msmarveletc

Van links naar rechts: Ms. Marvel (© Marvel), Wonder Woman 2017 (© DC Comics), Agent Carter (© Marvel) en Supergirl (© DC Comics)

Eigenlijk kwam het er op neer dat de andere ondervraagden wel vonden dat de stripwereld feministischer wordt, maar het gaat te langzaam. Zij gaven namelijk aan dat ze wel denken dat de stripwereld probeert om minder seksistisch te zijn, maar in hun ogen is het niet genoeg.

Denk je dat de manier waarop vrouwen worden neergezet in Disney, Marvel en/of DC Comics schadelijk is?

meta-chart-2

De ondervraagde fans waren bang dat de dunne en onrealistische lichamen van de vrouwelijke personages een negatief effect kan hebben op het zelfvertrouwen van vooral de jongere fans. Ook één van de ondervraagden zelf gaf aan dat zij zich niet goed genoeg voelt voor haar vriend, omdat ze niet zo sexy is als de personages in de films. Een andere ondervraagde uitte zijn/haar zorgen dat mannen door dit beeld vrouwen als seksobjecten zullen zien in plaats van gelijken. Ook waren ze bang dat de strips en films jonge meisjes leren dat ze niet slim en sterk kunnen zijn, zoals mannen.

Website Above Average vergeleek de lengtes van de ogen van de Disney Prinsessen met de lengte van de taille

Er waren ook positieve reacties: zo waren meerdere ondervraagden het eens dat de laatste tijd vrouwen worden neergezet als sterk, slim en onafhankelijk, wat juist een positieve invloed kan hebben op jonge meisjes.

Denk je dat er genoeg vrouwelijke personages zijn in de stripwereld?

meta-chart-3

Denk je dat er genoeg vrouwelijke superhelden zijn?

meta-chart-4

Het is dus duidelijk dat de fans vinden dat er zeker niet genoeg vrouwelijke personages zijn, laat staan vrouwelijke superhelden. Zoals ik al eerder vermeldde  in mijn introductie post bestond in 2014 ongeveer één derde van de populaire superhelden bij zowel Marvel als DC Comics uit vrouwen.

Vind je de Disney Prinsessen films seksistisch?

De meningen over deze vraag waren verdeeld. Sommige van de ondervraagden vonden dat ze zeker seksistisch zijn en dat ze meisjes leren dat ze afhankelijk moeten zijn van mannen, maar de meeste ondervraagden vonden dat alleen de oudere films seksistisch zijn. Zij vinden de prinsessen in de nieuwere films sterk en onafhankelijk.

Vind je de originele drie Disney Prinsessen (Sneeuwwitje, Assepoester en Doornroosje) goede rolmodellen?

original3

De drie eerste Disney Prinsessen Sneeuwwitje, Assepoester en Doornroosje © Disney

Over het algemeen waren de ondervraagden het met elkaar eens dat deze prinsessen geen goede rolmodellen zijn. Ze zijn erg afhankelijk van mannen, hebben een man nodig om gelukkig te zijn, moeten gered worden door mannen, komen niet voor zichzelf op en hebben weinig persoonlijkheid. Eigenlijk doen ze niet veel in hun eigen film: ‘ze hadden alledrie gewoon geluk dat het goed afliep’.

Wat vind je van het gebrek aan merchandise van vrouwelijke superhelden?

Sommige van de ondervraagden hadden hier geen mening over, maar de anderen vinden het allemaal jammer of zelfs ‘een schande‘: ‘Vrouwelijke superhelden bestaan, dus waarom zouden ze niet hun eigen pop hebben?’

Meerdere ondervraagden denken dat het te maken heeft met het stereotype ‘superhelden zijn voor jongens’, terwijl uit een onderzoek uit 2014 blijkt dat de helft van de fans uit vrouwen bestaat. Door meer merchandise van vrouwelijke superhelden op de markt te brengen denken ze dat dit stereotype doorbroken kan worden.

Denk je dat we soms te ver gaan bij het bekritiseren van de outfits van vrouwelijke personages?

De meesten zijn van mening dat hoewel we soms misschien te ver gaan, het een feit blijft dat de sexy outfits die de vrouwelijke personages vaak dragen onnodig en onpraktisch zijn. Ze vinden het raar dat de mannelijke superhelden (bijna) geheel bedekt zijn, terwijl de vrouwelijke superhelden zeer bloot gekleed gaan.

Batman en Wonder Woman (© DC Comics) in hun bekende kostuums: Batman vrijwel geheel bedekt, Wonder Woman vrij bloot


De fans die ik gesproken heb vinden over het algemeen de stripwereld dus seksistisch. Op dit blog ga ik er proberen achter te komen hoe seksistisch de stripwereld is, en of de wereld inderdaad feministischer wordt zoals de fans wel denken.

Advertisements

4 thoughts on “Hoe ervaren de fans de stripwereld?

Laat een reactie achter

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s