Zijn Sneeuwwitje, Assepoester en Doornroosje goede rolmodellen?

Hoewel er ook op de modernere Disney Prinsessen films kritiek te horen is dat ze seksistisch zijn, is de meeste kritiek op de drie originele prinsessen. Ook toen ik zelf fans ondervroeg vonden de meeste van hen de films seksistisch en deze drie prinsessen geen goede rolmodellen. Ik vraag me nu al een tijdje af: is dat wel zo?

Het ligt er natuurlijk wel aan hoe je het bekijkt. Deze prinsessen hebben geen ambities waar ze keihard voor werken zoals Tiana uit The Princess and the Frog. Anders dan bijvoorbeeld Pocahontas, Mulan en Merida (Brave) zijn ze afhankelijk van een prins die hun uit hun lijden moet verlossen. Ze zijn erg passief en hebben weinig persoonlijkheid, maar maakt ze dat per se slechte rolmodellen?

original3

Sneeuwwitje, Assepoester en Doornroosje © Disney

Sneeuwwitje verloor haar moeder toen ze nog jong was, haar vader hertrouwde met de Boze Koningin, dan verliest ze ook haar vader, wordt ze behandeld als slaaf in haar eigen kasteel en om het nog erger te maken wordt ze meegenomen naar het bos om vermoord te worden, waar ze alleen gelaten wordt om het zelf maar uit te zoeken. En dat terwijl ze veertien is. Ja, ze barst even in huilen uit, maar dat zou ik ook doen. Na alles wat ze heeft meegemaakt blijft ze toch lief en positief (het was niet de bedoeling om te rijmen).

Assepoester heeft een zelfde soort jeugd gehad: ook zij verloor haar moeder toen ze nog jong was, haar vader hertrouwde met een vreselijke vrouw die ook nog eens twee vreselijke dochters had, vervolgens verliest ze ook haar vader en wordt net als Sneeuwwitje als slaaf behandeld in haar eigen huis. En ook zij blijft lief en hoopvol.

Hadden Sneeuwwitje en Assepoester op moeten komen voor hunzelf? Dat is natuurlijk een veel betere boodschap dan niets doen voor jonge meisjes, maar hoeveel kinderen zijn er in het echte leven die mishandeld worden door hun voogd en die niet durven om voor zichzelf op te komen? En zijn ze hierdoor per se ‘slechte’ rolmodellen?

De kritiek die deze prinsessen ook over zich heen krijgen is dat ze ‘er van dromen om de prins op het witte paard te ontmoeten’, maar dit kan alleen gezegd worden over Sneeuwwitje. Zij hoopt inderdaad dat een prins haar zal redden, maar Assepoester wilt alleen een mooie jurk dragen en een gezellig avondje uit. En wat is er mis mee om te dromen over de prins op het witte paard? Er zijn ook vrouwen in de echte wereld die hier over dromen.

Doornroosje is een ander verhaal. In haar eigen film spreekt ze ongeveer achttien zinnen en ze slaapt bijna door de hele film heen. Toch weet ik niet of ik haar per se een ‘slecht’ rolmodel zou noemen. Ze doet zo weinig in de film dat je eigenlijk niet echt kan oordelen of ze überhaupt een rolmodel is, goed of slecht.

Zijn de boodschappen van de films zelf seksistisch? Daar ben ik nog niet helemaal over uit. Maar Sneeuwwitje en Assepoester, die na zoveel ellende de moed niet opgeven? Zij zijn op hun manier goede rolmodellen. Ze hebben misschien niet China gered van de Hunnen zoals Mulan of er voor gevochten dat ze zelf mogen kiezen met wie ze trouwen zoals Merida, maar dat betekent niet dat ze slechte rolmodellen zijn.

Advertisements

Laat een reactie achter

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s