‘Waar is Black Widow? Gamora? Rey?’

Waar zijn Black Widow en Gamora?’ vroegen Marvel fans zich de afgelopen twee jaar af toen de merchandise van de films ‘Avengers: Age of Ultron’ en ‘Guardians of the Galaxy’ bekend gemaakt werd. De twee vrouwelijke superhelden, die beide een hoofdrol speelden in de betreffende films, hadden veel minder merchandise dan hun mannelijke collega’s (wanneer je bij bijvoorbeeld SuperHeroStuff tussen de T-shirts kijkt is het lastig om Black Widow shirts te spotten) en ontbraken zelfs op bijvoorbeeld T-shirts waar het hele team op aanwezig was, terwijl zij beiden een belangrijke rol in hun beide teams spelen.

shirts

Links: shirt van de Avengers waar Black Widow ontbreekt. Rechts: shirt van de Guardians of the Galaxy waar Gamora ontbreekt © Marvel

Maar hoe zit het nu? Dit jaar kwam Captain America: Civil War uit, wat alleen in naam geen Avengers film was met het aantal Avengers, waaronder Black Widow, die een grote rol in de film speelden. En Marvel luisterde naar de fans: Black Widow had meer merchandise dan vorig jaar. In de winkels is het nog wel wat moeilijker om Black Widow tussen alle Spidermans, Captain America’s, Deadpools, Iron Mans en Hulks te vinden (laat staan Gamora)

collage1

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Volgend jaar komt het vervolg op Guardians of the Galaxy uit, maar regisseur James Gunn gaf eind vorig jaar al aan dat hij het belangrijk vindt dat Gamora volgend jaar meer merchandise krijgt, of dat ook echt zal gebeuren wordt afwachten.

Ook moederbedrijf Disney, die eigenaar is van Marvel, kwam dit jaar in de problemen toen Star Wars fans merkten dat er wel erg weinig speelgoed was van Rey, terwijl zij één van de hoofdrolspeelsters in de film is. Volgens een anonieme insider zouden de speelgoedbedrijven verteld zijn om Rey er buiten te laten, omdat ‘Star Wars gericht is op jongens en jongens spelen niet met meisjes actie-figuren’. Ook Disney luisterde naar de kritiek en al snel kwamen er meer Rey actie-figuren in de winkels. 

Naast het feit dat de fans vragen om meer merchandise, vertelt stripboekenwinkelketen Forbidden Planet – die naast strips ook veel merchandise verkoopt – dat ongeveer 40 tot 50 procent van hun klanten uit vrouwen bestaat en dat de merchandise van vrouwelijke superhelden net zo snel verkoopt als dat van de mannelijke superhelden. Het is dus zeker niet zo dat de merchandise niet verkoopt.

Van DC Comics vind je in de winkels sowieso minder dan van Marvel, maar wel positief om op te merken is de speelgoedlijn ‘DC Super Hero Girls‘ gebaseerd op de webseries van gelijke naam. De bekendste vrouwelijke superhelden (en slechteriken!) zijn wat jonger dan je gewend bent en gaan naar school om te leren hoe ze een superheld moeten zijn. Er is nog niet zoveel speelgoed als van de mannelijke superhelden, maar het is een goed begin.

collage3

Hoewel je in de winkels niet altijd veel merchandise kan vinden van vrouwelijke superhelden, luisteren bedrijven als Marvel en Disney dus wel naar de fans. Misschien dat in de nabije toekomst fans niet eerst in opstand op het internet hoeven te komen voordat er genoeg merch is.

Advertisements

One thought on “‘Waar is Black Widow? Gamora? Rey?’

Laat een reactie achter

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s