‘Feministen moeten eigenlijk niet zo zeuren’

Michael Minneboo is een journalist gespecialiseerd in onder andere strips. Wat vindt hij van de kritiek dat de stripwereld, met name de superhelden strips, seksistisch zouden zijn?

‘Dat hangt er een beetje vanaf hoe je het bekijkt. Traditioneel gesproken waren er minder superheldinnen. En ja, ze hebben vaak outfits aan die je als seksistisch zou kunnen bestempelen, maar ik vind dat er al veel aan het veranderen is op dat vlak. Er komen steeds meer superheldinnen bij die geëmancipeerd zijn of een kostuum aan hebben die praktisch is in plaats van sexy. Batgirl bijvoorbeeld hebben ze aangepast en tegenwoordig hebben we Ms. Marvel, een jonge moslima die ten strijde trekt tegen het kwaad en ook heel erg bezig is met haar culturele identiteit.

Op het vlak van de makers gaat het ook steeds beter. Hoewel er altijd wel vrouwen zijn geweest die in de stripwereld hebben gewerkt, is het natuurlijk wel zo dat vrouwelijke makers nu steeds prominenter naar voren worden geschoven en nu ook grotere titels krijgen toebedeeld en als makers op de voorgrond treden. Vroeger had je wel al goede schrijfsters zoals Ann Nocenti die in de jaren ’80 goede Daredevils heeft geschreven en Louise Simonson die New Mutants schreef, maar ze waren toen wel in de minderheid. Vrouwen werkten toen meer op kantoor in een andere functie, bijvoorbeeld het inkleuren van strips, dus in dat opzicht gaat het goed.

Feministen moeten eigenlijk niet zo zeuren. Dat mag wel, maar als je goed kijkt is er al heel veel materiaal wat hen zou moeten bekoren en daar maak ik altijd één kanttekening bij: ja, de outfits van vrouwelijke helden zijn seksistisch. Relatief zijn ze bloter dan de mannen, maar de mannelijke helden, kijk naar Thor, zijn ook geen normale mannenlichamen. Dat zijn ook beefcakes. Daar wil ik niet mee zeggen dat het geen probleem is – traditioneel gesproken worden vrouwen onderdrukt en vaker neergezet als lustobject dan mannen – maar het werkt wel twee kanten op; het geldt voor beide seksen.

Ik denk dat het de goede kant op gaat. Ik vind het soms problematisch wat er wordt aangekaart en door wie. Er was veel ophef over de beruchte Batgirl cover die verwees naar The Killing Joke, door mensen die de strips waarschijnlijk niet eens lezen, maar alleen het plaatje online zien en dan gelijk beginnen te zeuren. Een groot probleem wat je nu ziet op het vlak van representatie is dat er overal over gezeurd wordt. Het wordt heel snel uitvergroot en opgeblazen, en dat is jammer want vaak hebben ze wel legitieme argumenten om dingen aan te kaarten en raken daardoor een beetje ondergesneeuwd door de schreeuwers.’

 

Advertisements

2 thoughts on “‘Feministen moeten eigenlijk niet zo zeuren’

Laat een reactie achter

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s