Vrouwen achter de schermen bij Marvel, DC en Disney

De kritiek dat de stripwereld seksistisch is lijkt vaak te gaan over de inhoud, maar hoe zit het achter de schermen? In Nederland bestond in 2014 zoals al eerder gezegd 85 procent van de tekenaars uit mannen en in Amerika 80 tot 90 procent. Hoe zit dit met de drie grote namen, Marvel, DC Comics en Disney?

Afgelopen augustus bestond 17.2 procent van de makers bij DC Comics uit vrouwen, bij Marvel was dit 17.9 procent. Deze cijfers betreffen niet alleen de schrijvers en tekenaars, maar ook bijvoorbeeld editors en de mensen die de strips inkleuren. Sinds dit jaar streeft Marvel volgens Victoria Alonso wel naar gender gelijkheid, dus hopelijk zullen hun cijfers de komende maanden alleen maar groeien. Er zijn natuurlijk wel al vrouwelijke schrijfsters en tekenaars die verantwoordelijk zijn voor de grotere namen, zoals G. Willow Wilson, de bedenkster en schrijfster van onder andere Ms. Marvel Kamala Khan en A-Force, het eerste Avengers team dat alleen uit vrouwen bestaat.

Bron: Bleeding Cool

Bron: Bleeding Cool

Bron: Bleeding Cool

Bron: Bleeding Cool

Bij de tv series lijkt het wat betreft Jessica Jones de goede kant op te gaan: het gehele tweede seizoen van de populaire serie zal geregisseerd worden door vrouwen. Onder de schrijvers en producers zaten al redelijk wat vrouwen en de serie werd bedacht door Melissa Rosenberg. Ook Supergirl heeft qua schrijvers een goede balans tussen vrouwen en mannen. Hopelijk volgen de stripboeken zelf snel.

Wat betreft Disney was het wat moeilijker om cijfers te vinden. In het verleden werkten vrouwen alleen op de ‘Ink and Paint’ afdeling, wat overtrekken van de personages op celluloid bladen en ze inkleuren inhield. In die tijd was dit bij elke studio het geval, maar er zijn geen cijfers te vinden over hoeveel animators en tekenaars er nu bij Disney werken.

Bron: Oh My Disney!

De ‘Ink and Paint’ afdeling. Bron: Oh My Disney!

Voor de regisseurs waren wel cijfers te vinden: 7.4 procent van de regisseurs bij Disney bestond tussen 2009 en 2013 uit vrouwen (hier vallen ook de live action films en Pixar onder). Dit is ook niet heel verassend, als je je bedenkt dat Jennifer Lee de eerste vrouwelijke regisseur bij Disney Animations was toen zij Frozen co-regisseerde (Frozen kwam uit in 2013!). Pixar was een jaartje eerder: Brenda Chapman was hun eerste vrouwelijke regisseur toen zij Brave co-regisseerde (in 2012 dus). Hiermee won zij ook als eerste vrouw de Academy Award for Best Animated FeatureQua screenwriters lijkt het wel de goede kant op te gaan: voor de live action films met vrouwen in de hoofdrol worden vrouwelijke screenwriters ingehuurd. En last but not least: in 2015 werd Christine McCarthy Disney’s eerste vrouwelijke Chief Financial Officer. 

Er werken dus niet veel vrouwen achter de schermen bij deze bedrijven, maar het feit dat McCarthy zo’n hoge positie bij Disney bekleed en dat Marvel naar verandering streeft, laat wel zien dat het hopelijk de goede kant opgaat.

Advertisements

One thought on “Vrouwen achter de schermen bij Marvel, DC en Disney

Laat een reactie achter

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s