Is de stripwereld nou wel of niet seksistisch?

De afgelopen weken heb ik geprobeerd om er achter te komen hoe seksistisch de stripwereld nou eigenlijk is. De meeste fans die ik sprak vonden dat de stripwereld inderdaad seksistisch is, maar vonden ook dat de stripwereld feministischer wordt. Stripjournalist Michael Minneboo vond dat feministen niet zo moeten zeuren:  ‘Er is al heel veel materiaal wat hen zou moeten bekoren. Er komen steeds meer superheldinnen bij die geëmancipeerd zijn of een kostuum aan hebben die praktisch is in plaats van sexy en op het vlak van de makers gaat het ook steeds beter.’ Striptekenaressen Maia Machen en Marissa Delbressine vinden dat seksisme in de stripwereld wel bestaat, maar zij zien ook steeds meer vrouwelijke tekenaars opkomen en denken wel dat er verandering in komt. Ook docent Gender Studies Mariëlle Smith ziet dat de stripwereld aan het veranderen is, hoewel het wel langzaam gaat en zij toch nog wel wat kritiekpuntjes heeft. Stripdeskundige Caroline van der Lee vindt dat je niet de hele stripwereld als seksistisch moet neerzetten vanwege een aantal seksistische strips.

Over het algemeen erkennen de mensen die ik gesproken heb dat er inderdaad sprake van seksisme is, maar er zit zeker verbetering in. Achter de schermen zie je dit helaas nog niet heel erg terug. Bij zowel Marvel als DC Comics bestaat minder dan twintig procent van de makers uit vrouwen. Marvel streeft gelukkig wel naar gender gelijkheid. Bij Disney worden er dit jaar gelukkig wel redelijk veel vrouwelijke screenwriters aangenomen, maar tussen 2009 en 2013 bestond maar 7.4 procent van hun regisseurs uit vrouwen. Wel een lichtpuntje is het feit dat de Chief Financial Officer van Disney een vrouw is.

Ook qua merchandise zijn er nog wel kritiekpuntjes. Hoewel ongeveer de helft van de stripboeken fans en de helft van de klanten bij stripboekenwinkelketen Forbidden Planet vrouw is, is er toch nog weinig merchandise van vrouwelijke superhelden te vinden. Ook Disney maakte die fout met de merchandise voor de nieuwste Star Wars film, toen de vrouwelijke hoofdpersoon Rey moeilijk te vinden was. Disney luisterde gelukkig naar de kritiek, en ook Marvel bracht dit jaar meer merchandise uit voor Black Widow, hoewel het nog steeds lastig is om merchandise van superheldinnen te vinden in de winkels. DC Comics kwam met de veelbelovende lijn ‘DC Super Hero Girls‘, gebaseerd op de webseries over superheldinnen en slechteriken die naar school gaan om te leren hoe ze een superheld moeten worden. Ook hier wordt er dus gestreefd naar verandering.

De stripwereld kan dus zeker wel seksistisch zijn, maar er zit verandering in en het kan zeker ook feministisch zijn, bijvoorbeeld doordat er meer vrouwelijke tekenaars opkomen en strips als Ms. Marvel worden gemaakt. Hopelijk duurt het niet lang meer voor we met het woord ‘strips’ niet meer de link leggen met ‘seksisme’.

Advertisements

Laat een reactie achter

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s