About

‘Seksisme’ en ‘comics’, je hebt deze woorden vast wel eens in dezelfde zin gehoord. Hoewel in 2014 uit onderzoek bleek dat ongeveer de helft van de fans uit vrouwen bestaat, bestaat maar ongeveer één derde van de populaire superhelden bij zowel Marvel als DC uit vrouwen. Achter de schermen zijn de cijfers nog slechter: bij zowel Marvel als DC is minder dan 20 procent van de werknemers vrouw. Als je denkt aan de recente populaire superhelden films zal het je ook opvallen dat de meeste een man in de hoofdrol hebben (Spiderman, Batman, Superman, Captain America, Iron Man en Deadpool zijn een aantal voorbeelden).

Ook op Disney, met name de prinsessen films, is vaak als kritiek te horen dat ze seksistisch zijn. De eerste drie prinsessen, Sneeuwwitje, Assepoester en Doornroosje zouden passief zijn. De films ‘leren meisjes dat ze geen ‘happy ending’ zonder een man kunnen krijgen. De lichamen zijn onrealistisch en zouden een negatieve invloed hebben op jonge kijkers. En dan zijn er nog de stereotypische genderrollen.

Maar hoe seksistisch is de stripwereld nu eigenlijk? En wordt deze wereld feministischer in de 21ste eeuw? Op I’ll Make A Feminist Out Of You ga ik dit onderzoeken door met name de focus te leggen op de grootste namen Marvel, DC Comics en Disney. Ik zal spreken met striptekenaars, stripjournalisten, psychologen, feministen en natuurlijk de fans zelf.

foto1-kopieIk ben Michelle Schulte, een tweedejaars student journalistiek die zich later graag in feminisme wil specialiseren. Zolang ik me kan herinneren ben ik al fan van Disney en superhelden, maar ik ergerde me er wel een beetje aan dat er zo weinig vrouwelijke superhelden zijn. Als klein meisje wilde ik ook graag een superheld om tegen op te kijken. Aan Disney ergerde ik me een stuk minder, maar door recente artikelen en onderzoeken ik ben me de laatste tijd toch gaan afvragen of de geliefde prinsessen misschien toch niet de idolen uit mijn kindertijd zijn.

Advertisements